Jak jezdit v zimě na skútru: Bezpečnostní tipy a doporučení

Jízda na skútru v zimě představuje určitá specifika, která musíš brát v úvahu, a proto jsme pro tebe společně s Ondrou připravili několik rad a doporučení. Se změnou teploty a povětrnostních podmínek se mění i povaha silničního povrchu a samozřejmě chování tvého skútru. Zde je několik důležitých bodů, které bys měl vzít v úvahu při jízdě  na skútru v zimních podmínkách:

1. Správné pneumatiky:

Při nižších teplotách dochází ke snížení přilnavosti pneumatik na silnici. Je proto důležité zvolit vhodné zimní pneumatiky, které mají lepší grip a odvodňovací schopnosti. Tyto pneumatiky jsou navrženy tak, aby lépe zvládaly nízké teploty, jízdu v mokru a sníh, což zlepšuje celkovou bezpečnost při jízdě.

Správné Pneu

2. Brzdění:

V zimě je vhodné brzdit méně agresivně a dělat menší náklony. Mokré, kluzké nebo namrzlé povrchy silnic mohou vést k nedostatečné přilnavosti a zvýšenému riziku pádu. K tomu je třeba přistupovat opatrně a s rozvahou, přizpůsobit rychlost a vzdálenost od vozidel před sebou. Pokud můžeš, doporučujeme se vyhýbat obecně kluzkým povrchům, které si přiblížíme v další bodu.

3. Pozor na kluzké povrchy:

Bílé čáry nebo kovové věci jako víka od kanálu či tramvajové koleje mohou být nebezpečné za mokra i při nižších teplotách, kdy je na těchto prvcích větší pravděpodobnost námrazy. Tyto prvky silnice mají tendenci klouzat a snižovat přilnavost pneumatik, což může způsobit nekontrolovatelné smyknutí skútru. Proto ti doporučujeme se těmto prvkům vyhýbat. Jako příklad můžeme uvést přechod pro chodce, kde je lepší se držet mezi čárami, samozřejmě pokud je to možné.

 

4.Zamlžené plexi:

Plexiskla na skútru nebo na helmě se mohou za zimních podmínek zamlžovat. Je důležité mít vhodné prostředky k odstraňování zamlžení. Využít můžeš např. náš sprej, který ti pomůže mít plexiskla v dobré kondici a co je hlavní, budeš přes ně skvěle vidět, protože zabrání nechtěnému zamlžování. 

5.Správné vybavení:

Nezapomeň na správné vybavení pro jízdu v zimě. Může to znít jako klišé, ale pokud nebudeš vybavený např. návleky na ruce, tak špatné počasí může snížit tvoji hybnost, a tím zpomalit tvoje reakce např. při brzdění! Využít tak můžeš třeba produkty od Tucano Urbano, které najdeš v našem e-shopu - koupit si můžeš speciální návleky na řidítka, deku a mnoho dalšího. My tě v zimě nenecháme!

DSC01421-Enhanced-NR

6.Správný tlak v pneumatikách:

Udržování správného tlaku v pneumatikách je klíčové pro optimální přilnavost. Správný tlak v pneumatikách zajistí větší styčnou plochu s povrchem silnice, což může přispět k lepší kontrole a bezpečnosti při tvé jízdě.

Celkově je důležité přistupovat k jízdě na skútru v zimě s opatrností a uvědoměním si specifických rizik spojených s mokrými, kluzkými a studenými podmínkami. Dodržování bezpečnostních opatření a správné vybavení může výrazně přispět ke tvé bezpečnosti, ale i ostatních účastníků silničního provozu.